Een betere leider worden

Je leiderschapsvaardigheden verbeteren is altijd goed, zelfs als je geen leiding geeft

Een betere leider zijn loopt heel erg in lijn met een beter mens zijn veel leiderschapsvaardigheden zorgen ervoor dat jij andere mensen beter begrijpt, kan inspireren en maken jou ook een betere volger. Een leider hoeft althans niet in alle situaties een leidinggevende rol aan te nemen.

Waarom?

Een heeft volgers nodig om te leiden. Een goede leider haalt het beste in deze volgers naar voren en heeft het beste met ze voor. Ambieer jij om ooit een groep te leiden of een leidinggevende functie te bekleden? Dan is het altijd goed om je leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen. Als je kinderen hebt ben je voor hen ook een soort leider, deze eigenschappen kunnen je dus ook zeker helpen om een betere band met je kinderen te scheppen en ze beter te begrijpen.

Wat?

Welke vaardigheden vallen onder leiderschapsvaardigheden? Ten eerste moet je beschikken over goede communicatie. Mensen moeten jou kunnen begrijpen en jij moet jouw boodschap over kunnen brengen dat mensen erin gaan geloven en erachter staan! Aan de andere kant heb je inlevingsvermogen nodig. Waarom heeft iemand een bepaald gevoel wat jij niet hebt? Je moet begrijpen dat verschillende mensen anders denken om tot oplossingen te komen. Dit verrijkt je eigen denkvermogen en creativiteit ook heel erg! Wat daarnaast nog een hele belangrijke kwaliteit is, is integriteit. Integer zijn betekent eigenlijk dat jij soms dingen doet voor iemand anders zijn voordeel wat voor jou zelf niet perse positief uitpakt. Natuurlijk is dit niet met een achterliggende gedachte dat je er iets voor terug krijgt maar puur uit goede wil. De laatste kwaliteit die we benoemen is het hebben van een visie. Je bent leider omdat je wil dat er iets bereikt wordt, er is een doel!

Hoe?

Dus hoe kan je een betere leider worden? Er zijn verschillende manieren hoe jij jouw leiderschapsvaardigheden kan verbeteren. De ene manier is laagdrempeliger dan de andere en zo zijn sommige wat passiever en andere weer actief. Een eerste stap is een blog lezen als deze, die helpt jou overtuigen om te werken aan je vaardigheden als leider maar heeft nog weinig praktische inhoud. Een goede volgende stap is het lezen van een boek over leiderschap. Een aanrader is Start with why van Simon Sinek. Dit boek gaat over het inspireren van mensen. Een boek bevat veel gerichte informatie. Je moet het alleen wel gaan toepassen, daarom is lezen een passieve manier van ontwikkelen. Als je leest maar er verder niks mee doet heb je er helaas niet zo veel aan. Wil je meer praktisch oefenen dan is een leiderschapstraining misschien meer voor jou. Kies je voor een training dan heb je echt een cursus met instructeur die jou theoretisch en praktisch begeleid.

Beginnen met een boek en daarna meer diepgang zoeken met een training is natuurlijk een hele verstandige optie, zo heb je ook al wat voorkennis om makkelijk door de theorie te gaan!