Wat je moet weten als je taxichauffeur wil worden

Om taxi chauffeur te worden moet je voldoen aan een aantal voorwaarden en moet je een aantal diploma’s en certificaten behalen. Het is handig om je vooraf goed in te lezen zodat je goed weet wat je te wachten staat als je je taxipas wil behalen. In deze blog lees je meer over wat je te wachten staat als je taxi chauffeur wil worden.

Wil je als ZZP’er aan de slag of ga je in loondienst

Als je als ZZP’er aan de slag wil in de taxibranche, wordt je naast taxichauffeur ook taxiondernemer. In dit geval gelden er meer regels voor je, en zijn er andere dingen waar je rekening mee moet houden. In deze blog bespreken we alleen waar je aan moet voldoen als je in loondienst gaat bij een taxibedrijf.

Behaal je chauffeurskaart

Om taxichauffeur te kunnen worden moet je je chauffeurskaart behalen. Hiervoor is het belangrijk dat je ten eerste natuurlijk je rijbewijs hebt. Bij verschillende instituten kun je vervolgens kun je taxipas behalen. Dit is een cursus die je moet volgen, waarna je een praktijkexamen en een theorie examen moet afleggen. Eigenlijk gaat dit dus volgens hetzelfde proces als het behalen van je rijbewijs.

Vraag een VOG aan

Een VOG is een verklaring omtrent gedrag. Dit is een verklaring waarin staat dat jij geen strafblad hebt of andere belastende dingen op je naam hebt staan. Het is nodig om een VOG te hebben als taxichauffeur omdat je een beroept uitvoert waarbij je een maatschappelijke functie dient. Alle beroepen waarbij dit het geval is vereisen een VOG. Een VOG is vijf jaar geldig, en moet dus iedere vijf jaar vernieuwd worden.

Medische keuring

Om taxi chauffeur te mogen worden is het ook verplicht om een medische keuring te laten doen. Deze keuring moet gedaan worden door een arts die bevoegd is om dit soort medische keuringen te doen. Dit betekent dat dit een arts moet zijn van een gecertificeerde arbodienst, of een BIG geregistreerde bedrijfsarts met specialisme arbeid en gezondheid.

De laatste stap: vraag een chauffeurskaart aan

Als laatste vraag je natuurlijk de chauffeurskaart aan. De chauffeurskaart houdt jou rusttijden, werktijden en je pauze bij. Dit wordt bijgehouden omdat het heel belangrijk is als taxichauffeur dat je ook genoeg pauze en rust neemt. De chauffeurskaart kun je aanvragen bij het Kiwa register.